Protesterna skakade Iran Det började som sociala protester bland Irans arbetarklass, många unga arbetslösa och många unga hopplösa, med protester mot prishöjningar, korruption, maktmissbruk och mot nya budget som president Rouhani erbjöd riksdagen i december. Strax innan nyåret 2018, torsdagen den 28:e december, motståndare till presidents nya budgets förslag, samlades för att protestera mot stigande höga levnadskostnader. Det började i Mashhad, Irans andra största stad. Men prestationen delade ut sig kvickt till många andra städer över hela landet bland annat till Tehran, Esfahan, Rasht, Karaj och Kermanshah. Först och främst var de bara missnöjda med brist på maten och det stigande priserna, men demonstranterna omvandlade sig genast till kritik mot den islamiska regimen.Hundratusentals människor var på gatorna i hela landet och deras slagorden bytte till död åt diktatorn  och befria politiska fångar.

Experterna tror att mass demonstrationerna runt om landet är det största rörelse sedan val oroligheter år 2009. Vissa ville att hela islamiska styrelse skulle falla ner medan andra ville bara får bättre finanser och mera privata friheter. Nästan alla stora kanaler i världen följde människors begär på gatorna. CNN rapporterade att folket ser att olja inkomsterna kommer till landet men pengarna sitter inte ner till vanliga människor. De flesta människorna är missnöjda med sina dåliga förhållande och vill bättre ekonomiska situationer.

De är verkligen trötta på extensiv korruption i systemet.På lördagens kväll den 30e december gjorde presidenten ett press tal på ett statlig tv kanal och bad folket att lugna sig. Han lovade till reform .

Sen varnade han att delta I protester är illegal och de som delta i protesterna måste betala hög pris själv .Telegram, instagram och många andra sociala medierna blockerades för att undvika att nyheterna sprider sig.På söndagen 31 december sköt regimen mot folket med vattenkanon, tårgas och även riktiga vapen.Enligt Irans officiell nyhetsbyrå IRNA 22 personer har avlidit bland annat en 11 årig pojke, och enligt obekräftade rapporter 3500 personer har häktats. Enligt BBC undersökning åtta fångar avled innan första dygnet i fängelser.Varken regimen eller myndigheter tog sitt ansvar för den massmord på civila.

Best services for writing your paper according to Trustpilot

Premium Partner
From $18.00 per page
4,8 / 5
4,80
Writers Experience
4,80
Delivery
4,90
Support
4,70
Price
Recommended Service
From $13.90 per page
4,6 / 5
4,70
Writers Experience
4,70
Delivery
4,60
Support
4,60
Price
From $20.00 per page
4,5 / 5
4,80
Writers Experience
4,50
Delivery
4,40
Support
4,10
Price
* All Partners were chosen among 50+ writing services by our Customer Satisfaction Team

Eu:s utrikeschef varnade de iranska myndigheter “Vi har varit i kontakt med det iranska myndigheterna och vi förväntar oss att rättigheten till fredliga demonstrationer och yttrandefriheten kommer att garanteras.”