Hart- en vaatziekten Hart- en vaatziekten zijn een groot probleem, vooral in de welvarende landen. In Nederland alleen al sterven er gemiddeld 106 mensen aan een hart- of vaatziekte per dag en er worden ongeveer 750 mensen in het ziekenhuis opgenomen elke dag. In totaal zijn er in Nederland al 1 miljoen hart- en vaat patiënten, en het is nummer 2 doodsoorzaak in Nederland. Een aandoening of ziekte wordt tot een hart- of vaatziekte gerekend wanneer het betrekking heeft op het hart of/en de bloedvaten. Het is daardoor ook zo’n uitgebreid onderwerp. Dat is ook een reden voor de hoge cijfers in Nederland.

Het is in 4 verschillende categorieën te verdelen. De aangeboren afwijking, vernauwing of blokkering bloedvaten, infectie of ontsteking en dan nog de overige aandoeningen. (6) Aangeboren afwijkingenEen aangeboren afwijking wordt ook wel een congenitale afwijking genoemd. Ze zijn, zoals de naam al verraad, aanwezig bij de geboorte. Deze afwijkingen kunnen erfelijk zijn of tijdens de zwangerschap of geboorte zijn ontstaan. De kenmerken verschillen per type afwijking en ook per persoon. De aangeboren afwijkingen kan je onderverdelen in verschillende groepen:·       Cardiomyopathieën, dit zijn afwijkingen aan de hartspier.·       Erfelijke hartritmestoornissen, dan werkt de geleiding van de elektrische stroom van het hart niet goed.

Soms is een afwijking aan de hartspier, cardiomyopathieën, een oorzaak van een ritmestoornis.·       Aangeboren structurele afwijkingen. Dit hoort soms bij een syndroom. Voorbeelden hiervan zijn, het syndroom van Turner en het syndroom van Down.·       Aangeboren vaatafwijkingen. Dit zorgt vaak voor een verhoogde kans op vervetting van de bloedvaten. Ook vaatafwijkingen horen soms bij een syndroom. Bijvoorbeeld het Marfan Syndroom.

Bij dit syndroom is de aorta wijder en kan zelfs scheuren.  (6,7) Vernauwing en/ of blokkeringEr zijn verschillende oorzaken dat een slagader vernauwt, een bekende aandoening is arteriosclerose. Daarbij verliezen de kleine slagaders hun elasticiteit door wandverdikking. Bij aderverkalking worden de slagaders zelf niet vernauwd, maar stapelen vetten zich op in de wand van de slagaders. Als er een grote opstapeling van vetten is, dan ontstaat plaque en daar gaat kalk in vastzitten.

Best services for writing your paper according to Trustpilot

Premium Partner
From $18.00 per page
4,8 / 5
4,80
Writers Experience
4,80
Delivery
4,90
Support
4,70
Price
Recommended Service
From $13.90 per page
4,6 / 5
4,70
Writers Experience
4,70
Delivery
4,60
Support
4,60
Price
From $20.00 per page
4,5 / 5
4,80
Writers Experience
4,50
Delivery
4,40
Support
4,10
Price
* All Partners were chosen among 50+ writing services by our Customer Satisfaction Team

De gevaren zijn dat door de plaque het bloedvat zelf deels wordt afgesloten en kan lijden tot een infarct doordat er te weinig zuurstof naar de bestemde plek gaat. Een ander gevaar is dat de plaque kan beschadigen en voor een bloedstolsel zorgt. Wanneer een stolsel in het bloedvat zit kan het in een ander, kleiner bloedvat vast gaan zitten.

Dit is vooral gevaarlijk voor de hersenen waar erg veel haarvaten zitten. Ten derde kan het gebeuren dat het bloedvat waar de plaque in zit verslapt en wijder wordt. Er zijn 2 gevaren als gevolg hierop.

Ten eerste kan het verzwakte vat scheuren, ook wel ruptuur genoemd. Dat komt doordat de wand op die plek erg zwak is. Er kan dus een grote bloeding ontstaan en het kan zelfs levensbedreigend zijn. Ten tweede kan er een embolie ontstaan. Dit komt doordat er een werveling in de bloedstroom komt, waardoor er een bloedstolsel ontstaat en deze kan ook in een kleiner bloedvat vast gaan zitten. (6,7,8) Infecties of ontstekingenEen infectie of ontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die op de kleppen van het hart groeien of aan de binnenkant van het hart.

Vaak gaan ze gepaard met een hartafwijking aangezien bacteriën graag op een oneffen oppervlakte gaan zitten. De symptomen zijn vaak lichte koorts voor lange tijd, moeheid, hoofdpijn, verminderde eetlust en pijnlijke gewrichten. Ook kunnen kleine bloedstolsels in de ogen, nagels en mondslijmvlies gaan zitten en deze zullen zichtbaar zijn als rode puntjes. Een andere ontsteking is een ontsteking aan het hartzakje. Vaak veroorzaakt door een infectie van een virus na een griep.

(6,7,8) Overige aandoeningenHier vallen hartklepafwijkingen of hartritmestoornissen die pas op latere leeftijd zijn ontstaan en alle niet bovengenoemde afwijkingen als een hartspierziekte of hartfalen. (6,7,8) RisicogroepenEen risicofactor kan erfelijkheid zijn maar dat kan je niet zelf aanpassen. Vaak is erfelijkheid ook een indirecte oorzaak voor het probleem zoals een hogere bloeddruk. Een hoge bloeddruk is ook een risicofactor maar is vaak het gevolg van een ongezonde levensstijl. Denk hierbij aan roken. Door roken stijgt je bloeddruk en het zorgt ervoor dat bloedvaten stugger worden, waardoor vetten makkelijker vast gaan zitten. Ook mensen met diabetes lopen een groter risico doordat een hoger suikergehalte de bloedvaten aantast en daardoor ook de kans op hart- of vaatziekten toeneemt. Overgewicht en ongezond voedingspatroon zorgt ook voor een groter risico.

Door veel zout te eten verhoogt de bloedruk en veel verzadigd vet te eten verhoogt het cholesterolgehalte wat weer tot dichtslibbing van aderen kan leiden. Stress zorgt ook voor een verhoogde bloeddruk en ouder worden ook, doordat je bloedvaten stugger worden. Mannen hebben meer kans op een hart- of vaatziekten. Een operatie aan het hart vergroot ook de kans op een infectie. Bij een openhartoperatie wordt er door het hartzakje gesneden en dit maakt het hart zelf gevoeliger voor infecties en ook voor een infectie aan het hartzakje. Ook tijdens een operatie waarbij niet lichaamseigen materiaal wordt geplaatst, is er verhoogde kans op infectie.

Dit is bijvoorbeeld bij het sluiten van een boezemwand met Goretex, een speciaal soort stof dat gebruikt kan worden in plaats van lichaamseigen materiaal. Ook bij het gebruiken van kunstkleppen is er verhoogde risico op een infectie maar dit wordt vaak ontdekt bij de controles na een operatie, als er bijvoorbeeld te veel vocht om het hart blijft zitten. Daarom is er na een operatie met niet lichaamseigen stoffen meer controle dan bij andere ingrepen. Dus tot slot, ben je een man met overgewicht, diabetes, heb je weinig lichaamsbeweging, eet je ongezond en rook je, dan is de kans op een hart- of vaatziekte veel hoger.

(6,7,8) BehandelmethodenAangeboren afwijkingenVoor veel aangeboren hartafwijkingen is chirurgie de enige oplossing. Dit werd vaak gedaan door een openhartoperatie. Dat is een operatie waarbij de borstkast open wordt gemaakt door het borstbeen doormidden te zagen maar dit gebeurt steeds minder, aangezien het herstel zwaar kan zijn en de patiënt er een groot litteken aan overhoudt. Er zijn een aantal nieuwere methodes zoals een sleutelgatoperatie. Dan wordt er een kleine opening gemaakt tussen de ribben door. Vaak wordt deze methode gebruikt als er een hartklep vervangen of gerepareerd moet worden.

Ook worden er operaties uitgevoerd door de liesslagader en via de slagader onder het sleutelbeen. Dit kan ook alleen voor hartklepoperaties. (6,7,8)ArterioscleroseDit kan op verschillende manieren behandeld worden. Als de vernauwing nog niet zo erg is kan het behandeld worden met medicatie zoals antistollingsmedicatie. Dit gaat het vormen van bloedpropjes tegen en verlaagt dus de kans op een infarct. Als de vernauwing ernstiger is dan kan het operatief behandeld worden door een coronaire stent in het bloedvat te plaatsen.

Dit houdt het bloedvat open en lijkt op een gaasje van staal, dat gevormd is als een buisje. Een stent plaatsen wordt vaak pas gedaan na een andere behandelmethode om ervoor te zorgen dat het bloedvat niet terugveert. Als de vernauwing ernstig is, 50-70% afsluiting, dan zijn er 2 mogelijkheden. Er kan een bypassoperatie nodig zijn of een dotterbehandeling. Bij een dotteren wordt er een ballonnetje in het vernauwde deel van de slagader geplaatst. Dit rekt het bloedvat op en zoals gezegd wordt er vaak een stent geplaatst om het open te houden. Bij een bypassoperatie wordt er een slagader of ader uit het lichaam van de patiënt gebruikt die geplaatst wordt zodat er een omleiding naar de hartspier is.

Zo krijgt de kransslagader toch voldoende zuurstof. De operatie zelf is vaak een openhartoperatie, maar soms kan de chirurg beslissen als het kan via een sleutelgatoperatie. Dit hangt af van het aantal omleidingen, de gezondheid van de patiënt en de plaats van de omleidingen. Toch is een dotterbehandeling de voorkeur aangezien een bypassoperatie vrij zwaar is. Dit komt doordat het hart aangesloten wordt op de hart- longmachine.

Dit veroorzaakt vaak een zwaardere revalidatie. (6,7,8) InfectiesBij een infectie of ontsteking wordt er gebruiktgemaakt van antibiotica en ontstekingsremmers. Dit is vaak genoeg om het tegente gaan mits de infectie later is ontdekt dan 6 weken. Dan is er vaak al schadegedaan aan de plek waar de infectie zat. Een infectie zit vaak op een hartklepen dus zal er een operatie nodig zijn om de hartklep te repareren of tevervangen. (6,7,8)