De relatie tussen Oostenrijk-Hongarije en Servie? In 1908 werd Bosnia en Herzegovina door Oostenrijk-Hongarije bezet. In 1813 was Servie door de Turken bezet, maar met hulp van Oostenrijk-Hongarije en Rusland lukte het de Serven zich te bevrijden van de Turkse bezetting.  Servie raakte steeds meer afhankelijk, zowel politiek als economisch, raakte van Oostenrijk-Hongarije. Dit wilden ze eigenlijk helemaal niet.

Er ontstonden vanaf 1906 conflicten, hoewel klein van aard, tussen Servie en Oostenrijk-Hongarije.De onrust van Servie en de angst dat zij misschien ook aangevallen zouden kunnen worden door Oostenrijk-Hongarije leidde ertoe dat Servie steun ging zoeken bij Rusland. Servië streefde naar een Balkanstaat. Rusland steunde het Servische streven alle zuidelijke Slavische volkeren in een staat te herenigen. Bosnia en Herzegovina vormde hier een belangrijk onderdeel van.

De Balkan zijn de landen: Montenegro,Albanie,Servie,Roemenie en Bulgarije.Omdat het Ottomaanse Rijk steeds meer macht verloor na 1900, heerste er in de Balkan grote onrust. Het bleek erg moeilijk de vrede te bewaren.

Oostenrijk-Hongarije en Duitsland werden bondgenoten, dat hield in dat ze elkaar zouden helpen als het gevaarlijk zou worden. Er kwamen in de 20e eeuw in verschillende landen sterk nationalistische stromingen op . Ook werd in die tijd oorlog ontzettend geromantiseerd. Het zou karakter bouwen en na de oorlog zou een gouden tijd van veiligheid, een bloeiende economie en eventuele koloniale winsten aanbreken. Onder andere door de sterke nationalistische gevoelens die overal in Europa opkwamen groeide de vijandigheid tussen de Europese landen. Landen die ruzie hadden zochten bondgenoten. Dan stonden ze sterker.

Best services for writing your paper according to Trustpilot

Premium Partner
From $18.00 per page
4,8 / 5
4,80
Writers Experience
4,80
Delivery
4,90
Support
4,70
Price
Recommended Service
From $13.90 per page
4,6 / 5
4,70
Writers Experience
4,70
Delivery
4,60
Support
4,60
Price
From $20.00 per page
4,5 / 5
4,80
Writers Experience
4,50
Delivery
4,40
Support
4,10
Price
* All Partners were chosen among 50+ writing services by our Customer Satisfaction Team

Hoe verliep de moord op Frans Ferdinand nou precies?Drie studenten, Trifko Grabež,Gavrilo Princip en Nedeljko ?abrinovi?, bedachten het plan om Frans Ferdinand te vermoorden en legde dit plan voor aan de leiding van de terreurorganisatie ‘De Zwarte Hand’. De Zwarte Hand reageerde een beetje terughoudend maar voorzag hen wel van wapens en leerde hen er zelfs mee om te gaan. Bosnie was toen pas 6 jaar Oostenrijks en het lag in die tijd dus erg gevoelig. Het Servische volk vondt het dus lichtjes uitgedrukt ‘niet leuk’ toen de kroonprins daar op 28 juni 1914, een nationaal feestdag, kwam paraderen. De drie studenten wachtten de kroonprins langs de weg op met pistolen, handgranaten en cyanidepillen.

Indien het nodig zou zijn om daarna zelfmoord te plegen. Toen de auto voorbij reed gooide Cabrinovic de handgranaat op de auto, maar deze viel op de kap. Frans Ferdinand kon de bom van zich af gooien. Deze belandde onder de auto achter hen, waar verschillende officieren inzaten. Drie officieren, waarvan eentje een generaal, raakten gewond en werden naar het ziekenhuis afgevoerd. Grabbel en Cabrinovic raakte ontmoedigd. Gavrilo Princip ging daarna zijn eigen gang en ging naar Moritz Schiller, een delicatessenzaak,.

Eerst had de kroonprins de dag gewoon willen afwerken volgens de agenda, maar later besloot hij toch naar het ziekenhuis te gaan om de gewonde officieren te bezoeken. De Chauffer van Frans Ferdinand nam de verkeerde afslag waardoor ze terecht kwamen in de straat van de delicatessenzaak, Moritz Schiller. Op dit moment stapte Gavrilo Princip  de deur uit en kwam oog in oog te staan met de kroonprins van Oostenrijk, Frans Ferdinand.

Princip had het natuurlijk niet verwacht, maar toch greep hij zijn kans. Hij pakte zijn pistool en schoot 3 keer. Eerst werd de vrouw van Frans Ferdinand in de buik geraakt. Het tweede schot raakt de kroonprins in zijn hals. Ferdinand en zijn vrouw lieten drie kinderen achter toen ze kort daarna aan de verwonding overleden. Behalve de kroonprins van Oostenrijk en zijn vrouw Chotek had zijn Gavrilo nog een doelwit voor ogen, namelijk de militair gouverneur van Bosnie ,Oscar Potiorek.

De moordenaar van Frans Ferdinand, oftewel Gavrilo Princip, slikte de cyanidepil die hij gekregen had. De pil was waarschijnlijk oud, want Gavrilo werd er alleen maar ziek van. Hij probeerde nog eens zelfmoord te plegen en pakte zijn pistool, maar omstanders lieten dit niet toe. Dat de aanslag op de kroonprins van Oostenrijk een succes was beruste op pure toeval. Eerst het feit dat de prins besloot af te wijken van zijn dagplan en de gewonde officieren op te zoeken in het ziekenhuis. Ook dat Princip bij de Moritz Schiller was en dat de chauffeur de verkeerde afslag nam en daar belandde. Wat zijn de gevolgen van de moord op Frans Ferdinand?Gevolgen voor de betrokkenen bij de moord:Nedeljko Cabrinovic: Net als Princip werd ook Cabrinovic veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.Op 20 januari stierf Cabrinovic aan tuberculose in een gevangenis, waar Princip twee jaar later ook aan zou komen te overlijden.

Hij was de enige die zich verontschuldigde bij de kinderen van de slachtoffers. De drie kinderen van Frans en Sophie kregen te horen van de verontschuldiging en schreven Cabrinovic een brief waarin stond dat ze hem vergaven. Twee van de drie kinderen ondertekenden de brief. De derde weigerde het.Gavrilo princip: Er vond een rechtszaak plaats in Sarajevo. Op 28 oktober 1914 kreeg Princip  de maximale straf voor een minderjarige, namelijk een gevangenisstraf van twintig jaar. Later bleek dat hij tuberculose had. Dat had hij waarschijnlijk al voordat hij in de gevangen was beland opgelopen.

Een van zijn armen moest geamputeerd worden als gevolg van bot-tuberculose. Hij overleed twee jaar later in een ziekenhuis vlakbij de gevangenis. Hij werd naast Cabrinovic begraven.Trifko Grabez: Ook hij werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf en ook hij overleed aan tuberculose. Hij overleed op 21 oktober 1916 dus ruim twee jaar na de moord.Gevolgen voor de wereld:De moord op Frans Ferdinand,de kroonprins van Oostenrijk-hongarije, zorgde er zeker voor dat de al bestaande spanningen tussen Oostenrijk-hongarije en Servie verergerden. Het nieuws van de moord op hun prins maakte het Oostenrijkse volk woedend.

Later werd het bekend dat Servie waarschijnlijk een rol had gespeeld in de moord. De Oostenrijkers plunderden servische winkels en staken ze zelfs in brand. De oom van de vermoorde prins, oftewel de keizer van Oostenrijk toen, Frans Jozef, reageerde emotieloos toen hij het nieuws te horen kreeg. Hun politieke ideeën hadden toch altijd verschild.

Volgens Frans Jozef had Frans Ferdinand een te moderne kijk op het leven. Op 23 juli 1914 stuurde Oostenrijk-Hongarije Servie een ultimatum . Het zogeheten Juli-Ultimatum bestond uit tien punten . Servië kreeg 48 uur de tijd om toe te geven aan de tien eisen.

Als ook maar een van de eisen niet geaccepteerd zou worden , zou dit oorlog betekenen. Uiteindelijk werd van alle punten alleen het zesde punt niet geaccepteerd. Daarin eiste Oostenrijk-Hongarije dat Oostenrijkse officieren die onderzoek naar de moord deden onverstoord toegang zouden krijgen tot het Servische grondgebied. Op 28 juli 1914 verklaarde Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Servie. Bondgenootschappen tussen de landen zorgden er voor dat een oorlog tussen twee landen kon uitgroeien tot een wereldoorlog. Servië en Rusland waren bondgenoten.

Rusland had verdragen  met Groot-Brittanie en met Frankrijk. Oostenrijk had een verdrag met Italie en met Duitsland. Duitsland had een verdrag met het Ottomaanse rijk. Het begon dus als een moord op een man, maar groeide uit tot een oorlog tussen twee landen en uiteindelijk ook tot de eerste wereldoorlog.

Wat in feite de dood van een man was leidde tot de ongeveer 8,5 miljoen mensenlevens die de eerste wereldoorlog heeft geeist.