Alsof de voedselcrisis nog niet erg genoeg was, kreeg Noord-Korea ook nog te maken met een economische crisis. Ook deze crisis werd veroorzaakt door het verminderen van de Chinese en Russische steun.

Zowel de voedselcrisis als de economische crisis werden tot slot verergerd door de “army first policy” van Kim Jong-Il, die na de dood van zijn vader in 1994 aan de macht kwam. De “army first policy” houdt in dat een groot deel van het schaarse voedsel en de schaarse energie werd toebedeeld aan het leger. Kim Jong-Il werd in 2012 opgevolgd door zijn zoon Kim Jong-Un, die nog altijd de leider van Noord-Korea is.In juni 2000 werd vastgelegd dat gestreefd werd naar het aanhalen van betrekkingen en economische samenwerking tussen Noord- en Zuid-Korea. Dit werd gedaan naar aanleiding van de Sunshine-politiek.

Dit is de politiek die Zuid-Korea tussen 1998 en 2008 richting Noord-Korea voerde. Deze politiek was bedoeld om de houding van Noord-Korea richting Zuid-Korea te versoepelen. Het streven leidde uiteindelijk tot een kleine versoepeling van de strenge regelgeving.In 2002 werden de banden met Japan voor het eerst sinds 1948 aangehaald. In september 2002 verklaarden zij gezamenlijk dat zij streefden naar het normaliseren van de verhoudingen tussen beide landen. De relatie tussen beide landen is echter nog steeds gespannen, onder andere door de raketten die Noord-Korea in de zee rond Japan laat landen of over Japan heen laat vliegen.

Dit brengt mij meteen bij het grote knelpunt wat betreft de relatie tussen Noord-Korea en de rest van de wereld, namelijk het nucleaire programma van Noord-Korea. Nog altijd is Noord-Korea, ondanks eerder genoemde afspraken, bezig met het ontwikkelen van kernwapens. Sinds november 2017 kan Noord-Korea zelfs gezien worden als een nucleaire grootmacht, toen zij een intercontinentale raket de lucht in schoot die de Verenigde Staten kan bereiken.Zo lopen de spanningen weer op, ditmaal met Kim Jong-Un en Donald Trump, de leider van de Verenigde Staten, als hoofdrolspelers.

Best services for writing your paper according to Trustpilot

Premium Partner
From $18.00 per page
4,8 / 5
4,80
Writers Experience
4,80
Delivery
4,90
Support
4,70
Price
Recommended Service
From $13.90 per page
4,6 / 5
4,70
Writers Experience
4,70
Delivery
4,60
Support
4,60
Price
From $20.00 per page
4,5 / 5
4,80
Writers Experience
4,50
Delivery
4,40
Support
4,10
Price
* All Partners were chosen among 50+ writing services by our Customer Satisfaction Team

De kans dat er ditmaal een oorlog komt lijkt miniem, zeker wegens het gevaar van een nucleaire oorlog, maar met twee zo onvoorspelbare leiders weet je het natuurlijk nooit.